19.04.2024.

U Sarajevu od danas jeftiniji javni gradski prevoz, a u Banjaluci još skuplji. Od danas se primjenjuje nove cijena karte javnog gradskog prijevoza putnika na području Sarajeva i Banjaluke. Razlika je što će u Sarajevu karta biti jeftinija, a u Banjaluci još skuplja.

Cijena pojedinačne karte za jednu zonu u Sarajevu iznosi 1,40 KM, umjesto dosadašnjih 1,60 KM i primjenjivaće se do 31. decembra 2022. godine, dok cijena jedinične karte za komercijalnu liniju ostaje ista i iznosi 2 KM.

Ovo je odlučeno na julskoj sjednici Vlade KS kada je donesena odluka i potpisan sporazum između Vlade KS, Centrotransa i GRAS.

Takođe, za plaćanje autobuske karte putem beskontaktne kartice ili E-karte utvrđen je jedinstveni iznos od 5 odsto popusta. Pored smanjenja cijene autobuske karte za jednu zonu, đacima i studentima koji posjeduju subvencionisani kupon mjesečne karte za mjesec juni ili maj 2022. godine, produžava se važenje kupona za mjesec juli i august 2022. godine.

Za razliku od pozitivnih promjena u Sarajevu, građani Banjaluke ne mogu biti zadovoljni jer će od danas plaćati skuplju kartu u gradskom prevozu.

Pojedinačna karta u gradskom prevozu košta 2,30 KM, dok će građani za jedinstvenu radničku mjesečnu kartu morati da izdvoje 78 KM.

Rezultat je to odluke banjalučke skupštine da podrži novi cjenovnik koji je predložio gradonačelnik Draško Stanivuković. Prethodno su odbijeni amandmani Kluba odbornika SNSD na ovaj cjenovnik prema kojima je, između ostalog, traženo da Grad izdvoji pola miliona KM mjesečno za javni prevoz.

About Author