20.06.2024.

Proteklog vikenda područje Općine Sapna zadesile su razorne poplave. Vodena bujica uništavala je sve pred sobom, a preliminarne procjene štete od nepogoda koje su zadesile prostor općine Sapna procijenjuju se na oko 2,5 miliona maraka i nije konačna.
Sve službe angažirane su na saniranju nastalih štete a pored oštećenja saobraćajnica i poljoprivrednih usjeva, poplavljeno je 15 stambenih i 10 pomoćnih objekata.
Problem predstavljaju klizišta koja se pojavljuju a kolika će dalja šteta od njih biti trenutno se ne zna. U dvije mjesne zajednice bilo je prekinuto i vodosnabdijevanje ali je problem privremeno rješen.
Lokalna zajednica sama neće moći sanirati štete a pomoć je obećana sa svih nivoa vlasti.
Općinu Sapna su posjetili premijer Vlade TK Irfan Halilagić i ministar vodoprivrede, poljoprivrede i šumarstva Fedahija Ahmetović, te obećali konkretnu pomoć, a općinsko rukovodstvo kontaktirali su i iz kabineta federalnog premijera Nermina Nikšića te član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i obećali konkretnu pomoć.
Intezivno se radi na sanaciji klizišta na regionalnom putu Kalesija-Sapna zbog kojeg je saobraćaj na ovom putu od nedjelje u potpunosti u prekidu.
Radovi bi trebali biti završeni uskoro a do vikenda se očekuje puštanje ovog puta u saobraćaj.

Izvor: opcinasapna.ba

About Author